giraffes-627031_1280Wat hebben ondernemen, een ‘crime scene’ en de spreekkamer van een arts met elkaar gemeen?

Soft skills zijn zo soft nog niet

Ambitie, intellect en ‘harde’ vaardigheden brengen je een heel eind. Maar deze tijd vraagt ook om het ontwikkelen van ‘soft skills’:  creativiteit, kunnen schakelen van perspectief, en authentiek en inspirerend communiceren om er maar eens een paar te noemen. EQ (emotionele intelligentie) wordt tegenwoordig zelfs gezien als een belangrijk fundament voor maatschappelijk succes.

Met CSI naar het museum?

Uit onderzoek blijkt dat je je observatievermogen verbetert door te kijken naar kunst. In de Verenigde Staten gaan daarom politieagenten tijdens hun studie naar het museum. Door naar kunst te kijken kun je beter observeren op een plaats delict is het idee. Je laat je ook minder leiden door vooroordelen, doordat je onbevangener kijkt. Inmiddels is er in Nederland een proef gestart met geneeskunde-studenten. Om een goede diagnose te kunnen stellen, is goed kunnen observeren een belangrijke vaardigheid voor artsen.

Wat voor politieagenten en artsen werkt, werkt natuurlijk voor alle professionals en ondernemers. Voor iedereen die werk heeft met veel verantwoordelijkheden en vaak onder tijdsdruk staat, zijn ‘goed kunnen observeren’, ‘snel patronen kunnen herkennen’ en ‘kunnen schakelen’ belangrijke vaardigheden.

Een verbreding van je perspectief zorgt ervoor dat je betere beslissingen neemt. En dat is in deze tijd, waarin we overspoeld worden door informatie, van cruciaal belang. Het is maar wat moeilijk om een ‘open mind’ te houden. Door alle beschikbare technologie zijn we voortdurend bereikbaar en staan we voortdurend ‘aan’. Met als risico dat we sneller conclusies trekken of een kort-door-de-bocht-mening hebben. Gewoon, omdat ons brein altijd in de actie-stand staat, en daardoor overuren maakt.

Ik sta even stil en dat is al een hele vooruitgang’ (Berthold Brecht)

Voor ambitieuze ondernemers en leidinggevenden die toe zijn aan de volgende stap in hun ontwikkeling en die op zoek zijn naar andere, nieuwe inzichten heb ik een programma ontwikkeld  waarin je kennis maakt met inzichten uit de nieuwste managementboeken, gecombineerd met inzichten uit niet zo voor de hand liggende vakgebieden, zoals kunst, neurowetenschap en filosofie. Hoe kan ‘kijken naar kunst’ je blik verruimen? Wat brengt inzicht in de werking van het brein je? Hoe kan ‘kwetsbaarheid’ van toegevoegde waarde zijn in het ondernemerschap?

Meer weten? Kijk hier voor informatie over de kennismakingsworkshop of het volledige programma.